غرب زدگی؛ از اندیشه شهید آوینی تا مکتب «احمد فردید»
آوینی فیلم: در مراسم رونمایی و نمایش مستند «تئوریسین خشونت» که در محل سازمان اوج برگزار شد، مهدی نصیری به عنوان اولین سخنران پیش از نمایش فیلم، ضمن تشکر از سازمان اوج و کارگردان اثر، آقای کوقان و تهیهکننده آقای مطهر، گفت: این کمترین ادای دینی است که جمهوری اسلامی باید نسبت به مرحوم فردید باید انجام میداده است. وی افزود: بالاخره باید جایی ثبت می شد که پس از پیروزی انقلاب، جریانی که مدعی جامعه باز و تساهل و مدارا بوده با یک استاد و معلم و متفکر و حکیم و انقلابی و پیرمرد و مسن ـ که نه در پی ریاست و مقامی بود و نه اهل کار سیاسی ـ به گونه ای برخورد و جوسازی کرد که کمتر کسی جرات تفوه به اندیشه ها و گرایش به ایده ها و افکار او را داشته باشد.
نصیری خاطرنشان کرد: نه فردید به دنبال ایجاد فردیدیسم بود و نه هیچ یک از شاگردان و علاقه مندان به او دنبال چنین چیزی هستند بلکه «ایسم» و مکتبسازی اختصاص به خدا و پیغمبر و امام معصوم دارد و شیعه، هیچ شخصیت و اندیشمند غیر معصومی را مطلق و غیرقابل نقد نمیداند و اصل اجتهاد در شیعه معنایی جز این ندارد؛ تمام حرف این است که می گوییم ـ به خصوص به نسل جوان ـ که فردید مانند تعدادی دیگر از متفکران حرفهایی برای خواندن و تامل کردن دارد.
وی افزود: افراد و متفکران زیادی در قبل و پس از انقلاب جذب حرفها و اندیشه های فردید شدند و آن را جدی گرفتند و براساس آنها منشا آثار شدند که از جمله آنها شهید سیدمرتضی آوینی بود و البته کتاب «غرب زدگی» جلال آلاحمد هم از اندیشه های فردید بود.
نصیری ادامه داد: یکی از مهمترین عناصر اندیشه فردید طرح مساله تفکر آماده گر و اصل مهم انتظار است که شهید آوینی هم از این عنصر قویا الهام گرفته است و می گوید فصل الخطاب و خاتمه دهنده وضع موجود عالم انسان کامل و حجت معصوم خداوند علیه السلام است.
افزودن دیدگاه جدید